Jag har kollat runt i mitt kylskåp, frys och i skafferier och sett att det finns en del grejer som snart har passerat bäst före datum och också sådant jag inte vet riktigt vad jag ska göra med. Och samtidigt vill jag ju spara lite pengar så då är det ju ett bra tillfälle att äta upp det jag har. Sedan har jag läst en del om vad maten faktiskt kostar oss och då tänker jag inte på min egen plånbok utan på vår jord.
Det går åt ca 3.6 gånger Sveriges yta för att producera maten vi varje år konsumerar i Sverige och det betyder att om det inte fanns andra som är villiga att upplåta sin odlingsmark till oss, så skulle vi inte kunna äta oss mätta.
Och inte nog med det, maten skapar klimatproblem, för produktionen och transporten av mat står för ungefär en tredjedel av Sveriges klimatpåverkande utsläpp. Och genom jordbruket har vi den största förklaringen till övergödningen av Östersjön. Matproduktion orsakar också stora koldioxidutsläpp och på det som slängs orsakar det utsläpp av koldioxid motsvarande de årliga utsläppen från 700 000 bilar eller 460 000oljeeldade villor.
Att slänga mindre mat är det mest verkningsfulla man kan göra för att minska sin egen klimatpåverkan, för att inte tala om vad det gör för plånboken.
Ca 60% av maten vi slänger skulle kunna användas till matlådor, nya maträtter eller annat ätbart om vi bara planerade lite. Jag slänger väl inte så väldigt mycket, men en del blir det allt ändå; en bit mjuk gurka, härsket margarin eller det jag inte orkar äta upp på tallriken. Det som gör mig mest vansinnig är hur vi hanterar mat på mitt jobb. Där slängs enorma mängder mat, som t ex en vecka när jag hällde ut 3 liter sur mjölk, en 1literskartong grädde och två yoghurtförpackningar. Sedan slänger vi varje kväll färdigbredda smörgåsar och rester från kvällsmaten. Vad som slängs i själva utskänkningsköket har jag ingen aning om, men jag har allt sett en del fulla svarta påsar med kokt potatis och fina fiskgratänger. Det är skolköket som lagar all vår mat, och därför tas inte resterna tillvara längre (förr när vi hade eget kök så lagade köksorna mat av resterna). Allt som blir över måste slängas, pga att maten varmhållits och sedan stått framme,eller bara stått framme i samband med servering, pga hygienregler.
Vi har ett eget litet kök, där vi bakar lite, gör smörgåsar eller ordnar mat till våra fester för de gamla och till detta beställer vi våra egna råvaror, och från dessa förråd rensar vi ur ca var tredje månad och då slänger vi massor igen då det blivit för gammalt. Vi försöker handla enbart den mängd vi tror går åt, men ändå blir det alltid över och många gånger går det inte handla lite, som nu till jul när vi behövde ha en dl valnötter, och var tvungna att köpa ett kilo! eftersom grossisten vi har avtal med inte har mindre förpackningar. Jag som vill leva för så lite pengar som möjligt skulle gladligen ta hand om maten innan den blir för gammal, eller ta med mig några potatisbullar eller en ostkaka som blivit över från kvällsmaten hem, men det får jag absolut inte. Det är lika med stöld, och därför slängs allting.
Hemma ska jag iallafall försöka bli mycket mer matmedveten och försöka göra åt istället för att slänga mina surt förvärvade slantar i soporna och att jag då också gör mindre skada på miljön är ju en bonus. Enklast tror jag är att börja gräva där man står, dvs äta ur allt ur skåp och kyl/frys och sedan börja om från början. Idag ska jag göra åt ett paket kycklingfilé och kombinera det med olika rester jag har i skåpen. Samtidigt får jag städat i mina skåp också.
Veckans sparade pengar
5 månader sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar